Check this out!

Click To View

A & N academic and scientific editing service

Contact us when you need someone to proof read or translate some documents.
http://www.annediting.com/index.html

Monday, August 8, 2011

Lagi pasal iklan ramadhan. Kali ini di TV9. (BM entry)

Salam,

Smlm saya berkongsi mengenai satu iklan di TV8. Bila dibuka hari ini, video iklan yang mencetuskan kontroversi itu sudah dipadamkan dari YOU TUBE. Hari ini pula ada dua iklan dalam Bahasa Melayu pula yang disiarkan di TV9 pula yang saya nak kongsikan. Kedua2 iklan ni ada mesej yg bagus tetapi seperti biasa, masih ada yang memandang serong pada iklan2 ini. Bagi saya, sekali lagi, iklan2 yang di buat adalah karya kreatif mereka yang terbabit dalam bidang penngiklanan. Kadang2 dalam berkarya, mereka boleh tersalah langkah kerana mereka lebih mementingkan cara terbaik untuk menyampaikan apa yang perlu mereka sampaikan. Jika kita ambil apa yang positif dari apa yang mereka nak sampaikan, (selagi mereka tak menggunakan isu2 sensitif) tiada apa yang salah.

Saya dah tak nak komen panjang2. Sekali lagi terserah pada pendapat sesiapa yang sudi membaca entri ini.

Iklan pertama



Iklan kedua


 

8 comments:

yatie chomeyl said...

ok jah kot ngepeng ni. perli secara indirect

Qaseh said...

pernah tgk video yg first tu je...

Nur Misnan said...

sebenarnya msg itu yang penting
1-bangun sahur lebih awal..
2-jgn membazir dan jgn suka berlumba2 semasa berbuka dan bersahur...

Yan said...

eh yan ske dua2 video ni..
knp eh.. ade yg tak kena ke?
iklan ni kelakarla.. especially yg fes..
i juz dun get it... boleh kasi clear tak sis?

Nia said...

kekdg iklan ni kena amik kira byk faktor jgk kan kak..

ummiluqman@azma said...

salam ramadan nur,

selamat berpuasa.. dah lama tak update blog n melawaqt blog kwn2. btw, apa iklan kat 8tv yg kontroversi sangat tu.. skrg dah tak tgk tv lain sbb tgk tv hijrah je.

puanbee said...

hurm dah tengok kedua2 iklan ni , nampak mcm tk de apa2 sgt cuma perempuan tu patut pakai tudung dah tema ramadhan dihatiku ..itu je kot..selain tu ok ..ada mesej yg ingin disampaikan ..

Diyana said...

hmm kelakar iklan2 ni kak.tp tak taule pandangan orang lain. memang ade pun yg dok kongsi di wall fb,kate iklan2 ni tak sensitif..tk paham saye. apapun ,saya setuju dgn pendapat nur misnan