Check this out!

Click To View

A & N academic and scientific editing service

Contact us when you need someone to proof read or translate some documents.
http://www.annediting.com/index.html

Saturday, February 11, 2012

Tak nak bersubahat. (BM entry)

Salam,

Hari ni terpaksa pergo kerja kerana ada kelas ganti. Anak sulung saya pun pergi sekolah hari ni. Apa yang tak sedapnya ialah apa yang berlaku di tempat kerja saya. Pagi2 lagi ada pengumuman mengenai rancangan beberapa guru di bawah "Student's activity Committee". Mereka mahu semua guru memberi kerjasama untuk memberitahu pelajar2 mengenai acara sambutan "Valentine's Day" pada Selasa depan. Mereka mahu guru2 menerangkan yang "Valentine's Day" tu bukan seperti yang biasa pelajar2 beragama Islam sangkakan. Mereka ianya tak HARAM. Saya panas telinga mendengar arahan tu. Jadi saya dah buat keputusan tadi untuk tidak memberitahu apa2 pun mengenai rancangan sambutan tu. Saya tak nak bersubahat dan apabila ada pelajar2 bertanya saya tetap dengan pendirian saya mengatakan sambutan itu HARAM. Walaupun alasan dan cara yang mereka buat untuk menukar pendirian pelajar2, saya tetap berharap pada pelajar2 yang bijak berfikir tak akan terpengaruh dengan propaganda mereka. Ketua perancang tu mat saleh jadi bukanlah salah dia. Yang saya tak faham, kenapa ada guru lelaki yang rasanya beragama Islam turut bersubahat dalam merancang sambutan tu. Kenapalah terlalu liberal sehinggakan melupakan ajaran agama sendiri.

Hari ini saya terbaca yang JAKIM pun dah keluarkan fatwa MENGHARAMKAN apa2 cara sambutan Valentine's Day di kalangan orang Islam. Jadi, tak payah nak ragu2 lagi. Lagipun setiap hari kita boleh tunjukkan kasih sayang pada ahli keluarga kita dan orang2 yang kita sayang. BETUL TAK?

12 comments:

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Sangat setuju dengan pendirian tak mahu bersubhat. Kalau nak sangat beraktiviti, buat aktiviti lain yang tidak dikaitkan langsung dengan VD

Sari said...

ksari baca pun dah bengang..orang2 kita yg lebih2 nak sambut bagai..elok la nur xlayan arahan tu..tahniah!

Syigim said...

hmm, mat saleh tak mat saleh, the organizers should be well aware of a country's do's and don'ts - esp now the valentine's day issue is hot, m current n always in the papers. they should be like, 'can we? or can we not? or should we? will this raise sensitivity issue?'

go kak nur, kudos for standing ur ground!

Mrs Lya said...

betul tu. Jgn subahat. Memang jelas ia haram.

Affieza said...

Teruskan dgn pendirian akak...be strong utk pertahankannya...

hazmi mat zain said...

Mencegah lebih baik dari mengubati. Amal makruf nahi mungkar. Salute for u to not involved in this programe.

transformed housewife said...

Dato': mmg sy pun terfikir byk lg aktiviti yg boleh dibuat tapi diaorg nak jugak buat yg ada kaitan dgn VD

transformed housewife said...

Syigim: that's true. In my workplace they aren't so sensitive abt this. I'm so pissed off.

transformed housewife said...

Mrs Lya: rasa mcm sy ni byk dah dosa sbb tu tak naklah tambah dosa lg. huhu

yatie chomeyl said...

kokk palo jah hok gong melayu tu tulong gi sokong jugop isk3x semula2 print fatwa JAKIM tu, bui ko dio..biar khabar sikit

Sidratul Muntaha said...

hmm..kalau la budak2 ni tau hakikat sebanr waktu vd ni..
mahunya mereka menangis mengingati korban syahadah saudra sesama islam mereka.
yg pak islam sama2 organize tu naper?
dah tak islam meh?!

kakyong said...

khutbah hari jumaat lepas juga membicarakan tentang pengharaman V-day ni..