Check this out!

Click To View

A & N academic and scientific editing service

Contact us when you need someone to proof read or translate some documents.
http://www.annediting.com/index.html

Sunday, January 2, 2011

Going to view our future house.

Salam,

We are going to view a new housing area somewhere in Nilai today. This is one of our wish for last year but only this year. we are able to fulfill it due to certain constraints. Hopefully we'll be able to find a house that can fit our needs and of course our budget. Our original plan was to find a house around Bangi or Kajang. However, those place have become so crowded and the traffic jam is something you can't really avoid, we have decided to find in other places. My MIL was the one who suggested we should find one in Nilai.

Owning a house is a must for a family right? I would like to hear some of your experiences when you first bought your own house. How was it? And I would like to know if there's  any tips that you can share with me. Thanks.

14 comments:

Nur Misnan said...

assalamualaikum cik puan transform
wahhhh.. tahun baru azam baru
rumah pun mesti baru der...
bagud3...

transformed housewife said...

baru nak beli rumah sebenarnya. belum ada rumah sendiri lg.

Affieza said...

Nilai area mana ni K.Nur?

transformed housewife said...

kwsn tak jauh dr F1 Circuit. Nama tmpt Bandar Enstek. tapi kami tengok2 je dulu.

Xiet_Enigma said...

nEW BLog look.nice =p

Alhamdulillah dh berpeluang nk bli rumah sendiri.moga dipermudah urusan...

bg sy and hubby, yg pnting nk plih rumah ni, slain sesuai ngn bajet, adlh tempat tu sndr..klu pk nk settle down kt rumah tu, mmg pk jgkla dlm ms pjg nnt, tempat tu agak2 akn jadi mcmne... asalkn mmg residential area ok la kot.sbb takut klu kaw xterancang,esok lusa rumah kite dekat dgn kilang la, shopping cmplex la, itu la ini la...

easy access kot antr faktor pling best...hehe...

skadar berkongsi ilmu yg sedikit =p
Doakan kami juga ekk dipermudah rezeki utk beli 2nd house (family besa,dok apartment rs kesian kt family yg slalu dtg umah. Hehe)

Byzura Razali said...

salam.love your blog :)
btw kat area saujana impian/kajang perdana pun banyak rumah.maybe u boleh view area situ

mommyYen said...

kakNur
tip dri saya:
1)cari yg dlm lingkungan prime area.x terlalu jauh dri pusat bandar.which is,sekolah n tempat kerja jln nya tidak terlalu ambil masa.

2)kalau boleh,dekat dgn family..

3)compare price (dgn developer yg lain,tp same area),selidiki material apa developer guna.(penting) sbb kita tak mau berasa rugi kemudian hari.

*apa-apa pun ini cuma cdgan dri i je ye kakNur...hehe..selamat mencari rmh.

fa10 said...

abg ben dah follow u la...
saya beli rumah tahun 2003, masa tu saujana uama tu dok dlm kwsn ladang sawit, lloni dah jadi bandar... dan jem!!!
kalau rasa x cekak nok turun naik tangga baik cari rumah setingkat, semiD. ramai hok ngeluh x cekat naik tanggo doh lloni!

mila.ibunajihah said...

kalau kami tak transfer terengganu, kami pun mesti beli rumah either Nilai or Semenyih or Bangi. Btw, Kak Nur, semenyih pun ok tau..my officemate ramai duk situ, higway pun da ada. Or now kat area Pajam pun tgh nak naik. Anyway, good Luck ye..Moga impian beli rumah kak nur and family tercapai tahun ni (^_^)

transformed housewife said...

xiet- it's residential area and near to everything. quite a nice place.

byzura- okay. we'll see about Saujana Impian too.

Sati- In Selangor/KL, most people just can't help it. We have to buy a house quite far from our workplace unless we want to live in an apartment/condo or flat.

transformed housewife said...

fa10- kalu rumoh setingkat kecik dooh. kalu adik beradik ambo gi, tok muat rumoh la. huhu

MIla- area Semenyih pun ada dlm senarai kami.

KambingBujang said...

salam k.Nur

Huda actually baru je settle beli rumah. Beli rumah 2nd tp alhamdulillah rumah tue tak yah major renovation. Huda beli kat area bangi.

tip yg huda bleh share

1- house location
Huda choose bangi sbb dkt ngn rumah MIL. huda ni penakut skit, if Hubby kena outstation, huda ngn muka tak malu akan stay umh MIL..huhuh. kl bleh pilih la area yg bdekatan ngn relatives, sbb in case of emergency, sng nk mntk tulun

2- facilities
kalu pilih rumah,restaurant bdekatan adalah perlu (to me & hubby).sbb in case kalu mls masak sng nk beli mkn. alhadulillah, kt rumah huda(jln 5mins) dah ada 7-eleven,clinic,kedai runcit,workshop pun ada, sengheng, kedai furniture,sekolah, macam2 ada la..

3- jenis rumah
Huda ni, mmg tak suka dok apartment (rumah ber-lift).Huda takut nak naik lift.. huhuh.so Huda mmg pilih rumah landed

4-lastly, harga rumah yg mampu dimiliki.Alhamdulillah rumah yg huda beli consider murah for double storey house tuk area bangi (RM240K)

AshAnas said...

Bab nk beli rumah, shira pun blum tahu sbb lum ada rumah sndiri gak... Tp area nilai mmg ok...

kakyong said...

Nur,

kakyong beli rumah masa bujang @ belum kahwin.. pilihan kakyong masa tu adalah
1.rumah 1 tingkat (sbb tak larat nak naik turun heheh, alasan),
2. dekat dgn rumah mak.. ;),
3. dekat dengan main road & segala kemudahan yg berkaitan..
4. dekat dgn surau & masjid
5. jiran melayu (masa membeli kita boleh tgk layout & tanya pemaju/penjual siapa jiran kita)


apa2 pun kakyong doakan Nur berjaya berjumpa dgn rumah idaman hati..