Check this out!

Click To View

A & N academic and scientific editing service

Contact us when you need someone to proof read or translate some documents.
http://www.annediting.com/index.html

Friday, July 3, 2009

First time kena tag kat blog.

Aku still baru lg kat dunia blog ni. Tak sangka pulak kena jawab tag dr Mama Wan Adam. Selalunya kena tag kat facebook jer. So, kena try cuba jawabla ni.

First I have to insert the rules of the game:
A. Create a new note, copy and paste this message, delete my answers and type in yours.
B. Then tag 21 good friends and family INCLUDING the person who tagged you. The theory is that you will learn one new thing about each of your friends.

THREE NAMES I GO BY :
  1. Nur : It's what my parents called me since I was little. And all my siblings call me Kak Nur.
  2. Nurad: It's what one of my ex-lecturers called me when she said that my name was too hard to be pronounced by her. (memang dasar lidah berbelit!hehehe)
  3. Yani: It's what my ex-boyfriends would call me as they said it sound so sweet. (aku tak suka sbb aku rasa mcm itu panggilan "gelenya" (gatai).
THREE JOBS I HAVE HAD IN MY LIFE:
  1. My first ever job was as an English Tutor at Pusat Bahasa &Terjemahan, Kampus Kejuruteraan USM, Sbrg Prai, Penang. Kerja kat sana dekat2 5 thn right after my graduation.
  2. My second job was as an English Teacher at ELS,KL. I taught international students from Saudi Arabia, Korea, Thailand, Malaysia, Yemen, Iran, China and other countries as well. Best jugakla kerja kat situ cuma gaji mcm ciput sikit sbb aku kerja part time jer.
  3. My third job would be as SAHM (Stay at Home Mom) given by my beloved hubby. AKu kena ikut my hubby yg tengah bertungkus-lumus menyiapkan thesis PHD dia dlm bidang biologi. Jgn tanya banyak2 pasal bidang my hubby sbb aku bukan tahu sgt. Kalau tanya dia pun, dia malas nak explain. Mentang2 bidang aku bidang Social Science.
THREE PLACES I HAVE LIVED:
  1. Seberang Prai Selatan: sewa rumah kat satu taman perumahan. dah lupa apa nama taman tu. Mula2 sewa dgn officemates. Lps tu bila dah kawin, sewa dgn my hubby. Tapi dia balik hjg minggu jer.
  2. Kelana Jaya: Duduk kat rumah mak mertua sbb my hubby tahu tak lama sgt dia nak dpt offer sambung belajar. Lama jugakla duduk sebenarnya, dekat2 sthn lebih. My eldest daughter memang rapat dgn opah dia sbb dr kecik tinggal serumah. Mesti org2 lain heran mcmmana boleh duduk dgn mak mertua kan? Haa...ok je sbb my MIL tu was a lecturer in UPM. Lps tu aku pun pandai2la bawak diri kat rumah tu.
  3. Hamilton, New Zealand: It's where we have been staying for the past 2 1/2 years. Sblm dtg, rasa seronok sbb tak pernah duduk oversea. Tapi bila dah duduk sini, rasa nak balik Msia cepat2. Tak tahan masa winter, sejuk menggigil2x. Tu tak de salji kat North Island ni. Masa summer, panas dia terik dan boleh kena skin cancer kalau berjemur lama2 tengah panas.
THREE TV SHOWS THAT I WATCH:
  1. Desperate Housewives: Dah lama suka tengok since the first episode. Walaupun cerita dia dah makin mengarut, tapi still tengok. Biasala kalau dah lama sgt, script writers pun tak de idea.
  2. Grey's Anatomy: Tengok dr Msia lg. Suka tengok doctors tapi bila part operation, aku takut sikit. Aku pernah pengsan lps kena ambik darah masa sekolah dulu. teruk kan? hehe
  3. Majalah 3: Banyak informasi kat situ. Aku tak tahula program masih wujud ke tak. Tapi ini antara program Melayu yg aku suka. Masa kecik2 ingat lg Wan Zaleha Radzi yg jadi pengacaranya.
THREE PLACES I WANT TO GO (right now):
  1. South Island: banyak tempat2 menarik kat South Island mcm Christchurch & Dunedin. Lps tu menurut kwn2 kat sini yg dah pergi, pemandangan kat sana lg menarik. Lain sikit dr North Island ni.
  2. Malaysia: nak balik negara sendiri! I'm so homesick after 2 1/2 years. Aku tak tahula mcmana ada org2 Msia kat sini yg sanggup berhijrah dan kerja kat sini. Tapi maybe situasi diaorg lain kot. Aku ni rapat dgn my family. Dahla thn lps mak meninggal. Tak sempat nak mintak maaf dan menatap wajah arwah. huhuhuhu
  3. Fukuoka, Jepun: nak pergi tengok anak sedara first. Adik perempuan aku baru lg melahirkan anak sbln yg lps. Tak ada can lg nak pegang anak sedara. Bilala ada rezeki nak berjalan ke sana.
THREE OF MY FAVORITE FOODS:
  1. Nasi Kerabu: my peberet dr kecik2. Tiap2 pg, abah selalu belikan nasi kerabu "samah" (50 sen). Tak percaya? Kat Kg Jal Besar(cewah promote nama kg sendiri), ada lg nasi bungkus yg dijual murah2. Tapi nasi bungkus tak banyak laukla.
  2. Yong Tau Fu: kalau pergi pasar mlm mesti nak beli ni. masa duduk kat Kelana Jaya, selalu singgah beli kat depan Giant lama. Lps tu mak mertua pun tumpang sekaki. hehe
  3. Omelette: kalau ada nasi baru masak dgn telur ni pun aku dah boleh makan nasi. Tak tahula kenapa suka sgt. Tapi bulan posa biasanya, kalau tak lalu bersahur mesti bangun goreng telur ni.
THINGS I AM LOOKING FORWARD TO:
  1. nak balik sambung belajar kat Msia. Nak buat Master in Education. hubby dah janji nak tanggung aku belajar. cuma rasanya aku mesti nak cari part time income sikit kot sambil2 belajar sbb meme aku dasar tak reti duduk diam. kat sini pun, ada je buat kerja sikit2. pernah buat translation, org tempah kek dan yg terbaru nanti ada kwn nak suruh babysitting. tapi anak dia bukan baby pun dah umur 4 thn. hehe
  2. go back to Msia obviously. I felt really bored during the first year I was here. Masa tu tengah sarat mengandung anak kedua. Jadi, memang tak buat apa2 sgtla.
  3. hmmm maybe I always looking forward to try new recipes now. I've been trying a lot of Msian Dishes here. Sblm ni tak pernah buat sbb boleh pergi beli je. Kat sini, semua benda kena masak sendiri. Y g bagusnya, dah pandai jugakla masak2 ni. bolehla.
THREE PETS THAT YOU HAVE:
tak tahu nak jawab sbb tak de pets. I'm not good in handling animals. In fact, I'm scared of anything that has thick fur. Mcm Mickey Mouse, Minnie Mouse, Goofy Dog . hihihi

THREE FRIENDS WHO WILL REPLY:
again, not sure about this.

THREE FAVORITE BANDS/SINGERS (for now):
  1. Celine Dion : forever and ever.
  2. David Cook: American's idol season 7.
  3. Maroon 5.
THREE FAVORITE SPORTS TO WATCH:
  1. Martial arts sports: I used to be active in Taekwondo. (sebenarnya jumpa my hubby masa masuk kelab taekwondo kat PPP/ITM). Now, I can only watch sparrings during major sports events like in Olympics, Commonwealtg Games, Sea Games.
  2. Gymnastics: I love to watch the gracefullness and all the techniques theh have.
  3. Football: I just watch it if the team is from my hometown or my country.
THREE FAVORITE DRINKS:
  1. tea: It's a must for us to have tea during the afternoon. mcm British pulak kan yg suka minum teh. hehe
  2. Milo: I drink Milo every morning. Now my kids also love to drink it. (Milo kat NZ lain sikit dr Milo Msia tau. kat sini lg banyak cocoa. Kat Msia, dah ada tambah susu dlm Milo tu).
  3. fruit juices: any kinds of juice. selalunya yg masam2 lg aku suka.
I've answered all of teh questions. Now, the next step is to tag some people. hmmmmmmmmmm. Who should I choose? Let's see.

www.mama-wanadam.blogspot.com
www.yatiechomeyl.blogspot.com
www.ilhamusafir.blogspot.com
www.gebsworld.blogspot.com
www.mynurkasih.blogspot.com
www.mysuperkids.net
www.eriey3.blogspot.com
www.saniahzegreat.blogspot.com

okla setakat tu dulula tag org. penat nak cari web blogs. yg lain2 kalau terasa nak buat, dipersilakan.Anda dialu-alukan. :D

2 comments:

Mama Adam said...

hi hi hi, terbongkar sumer rahsia 'yani' kat sini... maner lak gelenya nyer, ok per..sweet2 bunyinya he he... rasa cam dah kenal lama lak bila baca citer2 personal camni. FYI Majalah3 ada hos baru, Nurul Syuhada Nurul Ain. Kenal her personally but not that close lah sbb mom dia ghajin melepak umah my sister. Dulu ghajin gak lah terserempak dia kat my sis's...

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

ha skrg dah tahu kan benda2 personal. rindu nak tengok tv Msia. nak tengok kat tenet susah jugak sbb kat sini kitaorg pakai ikut banyak mana bandwaves.